Η Κοινωνική Ευαισθησία μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική δραστηριότητα του Συλλόγου μας, καθώς εκφράζει και υλοποιεί την θεμελιώδη αρχή λειτουργίας μας που είναι “Να είμαστε η επιλογή Πνευματικής Άσκησης που ξεχωρίζει παράλληλα για την κοινωνική της προσφορά”

Στα δυο σχεδόν χρόνια λειτουργίας μας έχουμε ταυτίσει κάθε μας δραστηριότητα με την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Στόχος των Κοινωνικών μας Δράσεων
Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας προς την τοπική και την εθνική κοινωνία και προσανατολίζουμε τη δράση μας ανάλογα ώστε :

 1. Να διατηρούμε την συνεργασία και την εμπιστοσύνη που χτίζουμε από την στιγμή ιδρύσεως μας με την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.
 2. Να προσφέρουμε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των οικείων Δήμων Βύρωνα και Καισαριανής.
 3. Να συνεργαζόμαστε με τοπικούς συλλόγους (αθλητικούς, λαογραφικούς, πολιτιστικούς) ενισχύοντας τις εκδηλώσεις τους , συμμετέχοντας στις λαχειοφόρους και άλλες δράσεις τους.
 4. Να συνεργαζόμαστε με ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προαγωγή της γνώσης και την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών μας διαδικασιών.
 5. Να είναι διαθέσιμες οι εγκαταστάσεις μας σε επισκέψεις σχολείων των όμορων Δήμων ώστε να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν διαλέξεις ή σεμινάρια σχετικά με το Σκάκι και τις εφαρμογές του, πέραν από το καθαρά αγωνιστικό και αθλητικό επίπεδο.
 6. Κάνουμε Δωρεάν μαθήματα σε Άνεργους ή μη έχοντες την δυνατότητα να πληρώσουν για την συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους.
 7. Να προσφέρουμε στην Κοινωνική Ένταξη και Επανένταξη πρώην εξαρτημένων ή τρόφιμων των φυλακών, σε συνανθρώπους μας με μερική ή ολική απώλεια της όρασης, στα κοινωνικά φροντιστήρια προσφύγων, ακόμη και σε περιπτώσεις πρόληψης Αλτσχάιμερ. 
 8. Προσφέρουμε Δωρεάν Μαθήματα στους Ακρίτες δημιουργώντας μια πνευματική γέφυρα που συνδέει κάθε άκρο της Ελλάδας. 

Για την επίτευξη και υλοποίηση όλων των παραπάνω εκπονήσαμε το πρόγραμμα “Κάθε Σπίτι μια Σκακιέρα”, ένα πρόγραμμα  αλληλεγγύης, εθελοντισμού και διάδοσης – ανάπτυξης του Σκάκι με όρους Κοινωνικούς και Εκπαιδευτικούς. Ο εθελοντισμός εκφράζεται μέσα από “Το ΜΑΤ της Ζωής σου” και ελπίζουμε με αυτό πυξίδα να προσφέρουμε μία νότα Ελπίδας, Ανακούφισης, Πνευματικής Εξέλιξης και Νέας Αρχής στους κοινωνικά ευάλωτους ή περιθωριοποιημένους.
Η διάδοση και ανάπτυξη του Σκάκι κυρίως στις νεαρές ηλικίες εκφράζεται με το πρόγραμμα “On Line Σκακιστική Ακαδημία “Αθηνά”“.
Το πρόγραμμα εθελοντισμού “Το ΜΑΤ της Ζωής σου” περιλαμβάνει τα κάτωθι Υποπρογράμματα :

 1. Κοινωνικό Σκακιστικό Φροντιστήριο “Σωκράτης”
 2. Ακριτικό Σκακιστικό Πρόγραμμα “Διγενής”
 3. Σκακιστικό Πρόγραμμα Επανένταξης “Νέα Αρχή”
 4. Πρόγραμμα Ομιλούντων Βιβλίων ” Το Σκάκι έχει Φωνή”
 5. Συλλογή Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης “Νοιάζομαι Προσφέρω”

Το πρόγραμμα On Line Σκακιστική Ακαδημία “Αθηνά”, σχεδιάστηκε με σκοπό το σκάκι να ταξιδέψει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσους θέλουν να μάθουν και να παίξουν σκάκι. Παράλληλα με όπλο την εξ αποστάσεως Σκακιστική Εκπαίδευση απαντάμε στην κοινωνία της ταχύτητας και των υπερμετρων υποχρεώσεων που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους ή τους νέους και έτσι γινόμαστε σύμμαχοι τους στην προσπάθεια για πνευματική αθλητική διέξοδο και αυτοβελτίωση. 

Ως σήμερα έχουμε συνεργαστεί ή συνεργαζόμαστε με τους κάτωθι Οργανισμούς :

 • Ερυθρός Σταυρός
 • ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
 • Διαπολιτισμικός Ρουμανό-Ελληνικός σύλλογος “ΔΑΚΙΑ”
 • Κιβωτός του Κόσμου
 • Ομάδα Δράσης για την Καισαριανή
 • Ειδικό Σχολείο Καισαριανής “Ρόζα Ιμβριώτη”
 • 18 Άνω
 • Έξυπνος Βύρωνας

Το έργο μας στηρίζουν η Ευρωπαιδεία Βύρωνα, το Acapus Cafe στο Παγκράτι, το Σκασιαρχείο στην Καισαριανή, το KidsProject, το Σκακιστικό Κέντρο ΕλλάδοςDIA Family E.E. 

Σε μια Κοινωνία που τελεί υπό κατάρρευση Κοινωνικών, Οικονομικών και Ηθικών Αξιών, πιστεύω μας είναι πως οι Αθλητικοί Σύλλογοι μπορούν να δώσουν την πνοή που λείπει για να προχωρήσουμε σε μια ανοικοδόμηση της Κοινωνίας μας.

Κάτι που θα συμβεί αν στηρίξουμε το πλέον ζωντανό κύτταρο του ανθρώπινου είδους, την Νεολαία μας!
Υπό αυτή την λογική εκπονήσαμε με όποιες δυνάμεις και συνεργασίες έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα ΔΩΡΕΩΝ σε σχολεία των Δήμων Βύρωνα και Καισαριανής, διευκολύνοντας την πρόσβαση των Μαθητών στα Πνευματικά Αθλήματα!