Ο Σύλλογος Πνευματικών Αθλημάτων “Αθηνά” τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια λειτουργίας του, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό Κοινωνικό Αποτύπωμα με στόχο την προσφορά και μόνο στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς ανταλλάγματα, βραβεία και επαίνους. Για το σκοπό αυτό με την αρωγή του Ελληνικού Σκακιστικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης  την Εθελοντική Συμμετοχή, Αθλητών, Γονέων, Φίλων του Συλλόγου και άλλων ομάδων με κοινωνική δράση, όπως η Ομάδα Δράσης για την Καισαριανή, συνεχίζει την προσπάθεια του ώστε να ανακουφίσει ευάλωτους, να βοηθήσει ανήμπορους, να υποστηρίξει προγράμματα κοινωνικοποίησης περιθωριοποιημένων ομάδων, να φέρει κοντά στον πνευματικό αθλητισμό κάθε νέα και νέο όπου και αν αυτός βρίσκεται, αλλά και με το πρόγραμμα ομιλούντων βιβλίων να δώσει ίσες ευκαιρίες σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής. 
Ο Σχεδιασμός μας για το “ΜΑΤ της Ζωής μας”, που αποτελεί τον καθρέφτη της Κοινωνικής μας Προσφοράς περιλαμβάνει τα κάτωθι :

  1. Συλλογή Τροφίμων και Επίπλων όλο το χρόνο. Στόχος μας να είμαστε συνέχεια δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται στην “Κιβωτός του Κόσμου”. Μπορείτε να φέρετε καθημερινά στο Σύλλογο μας (Νικηφορίδη 41-Ν. Παγκράτι-16231) έστω και ένα πακέτο μακαρόνια, ή να μας καλέσετε και να περάσει συνεργάτης μας να τα συλλέξει. Επίσης έπιπλα που περίσσεψαν μετά από ανακαίνιση ή δεν σας καλύπτουν ποια τις ανάγκες σας, μας είναι χρήσιμ
  2. Το Σκάκι είναι “18Άνω” : Συνεργασία με το 18Άνω για την καλύτερη επανένταξη και κοινωνικοποίηση πρώην χρηστών και γενικά εξαρτημένων ατόμων.
  3. Το Σκάκι δεν “Φυλακίζεται” : Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού ως μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και ως μέσο ψυχικής και πνευματικής γαλήνης ατόμων σε καθεστώς σωφρονισμού ή εκείνων που μετά το σωφρονισμό τους πρέπει να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία.
  4. ΖΩ Ακριτικά, ΖΩ Σκακιστικά :  Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των κατοίκων στα ακριτικά μας νησιά, στην επικοινωνία, στην δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε δραστηριότητες και δράσεις, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα αυτό με στόχο να υιοθετήσουμε σε συνεργασία με τις οικείες Αρχές τα νησιά εκείνα των οποίων επιθυμία είναι τα παιδιά, οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, έστω και εξ αποστάσεως να διδαχθούν αυτό το μαγευτικό παιχνίδι, τέχνη επιστήμη……το Σκάκι. 
  5. Το “Παίζουμε σκάκι;” σας “Μιλάει” : Στα πλαίσια των αρχών μας για ισότητα προς όλους χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς θα προβούμε στην δημιουργία ενός ομιλούν βιβλίου για το Σκάκι, ώστε με αυτή την ελάχιστη πράξη στήριξης να δώσουμε την δυνατότητα στους συνανθρώπους μας με μερική ή ολική απώλεια όρασης να ασχοληθούν με το Σκάκι και να τύχουν όλων των θετικών που αυτό θα τους χαρίσει. 

Πέραν αυτών, είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει την Κοινωνίας, είτε τοπικά, είτε ευρύτερα αυτής.