Ιστορικά Στοιχεία

Τα ντόμινο είναι μικρά πλακίδια που χαράζονται παραδοσιακά πάνω σε ελεφαντόδοντο ή σε πηλό. Αυτά τα πλακίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παίξουμε πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Το όνομά τους ενδέχεται να προέρχεται από “Το ντομινό”, που ήταν η γαλλική λέξη για τη χειμερινή κουκούλα ενός χριστιανού ιερέα. Ήταν μαύρη εξωτερικά και άσπρη στο εσωτερικό. “Το ντόμινο” είναι επίσης ένα στυλ μάσκας που χαρακτηρίζει ένα μαύρο και άσπρο μοτίβο.

Σαν παιχνίδι, είναι συνήθως σε άσπρο-μαύρο χρώμα, όπου το φόντο έχει το ένα χρώμα και οι τελείες το άλλο.

Το παλαιότερο γνωστό ντόμινο στην Ευρώπη, θέτει την ημερομηνία περίπου το 1120 μ.Χ. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου τα ξέρει, εντούτοις, πρόκειται για μια κινεζική εφεύρεση. Προήλθαν προφανώς από τους κύβους ή ζάρια της Κίνας, κάτι εισερχόμενο στην Κίνα από την Ινδία κάποτε, στο απόμακρο παρελθόν.

Το πio γνωστό είναι, ότι το ντόμινο χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον από τον 12ο π.Χ. αιώνα στην Κίνα, και παράλληλα στην Κορέα και στην Ινδία, σαν μαντική τέχνη, αλλά και ως παιχνίδι ψυχαγωγικό ή τυχερό. Κάθε ντόμινο αντιπροσώπευε αρχικά ένα από τα είκοσι ένα αποτελέσματα της ρίψης του ζαριού, στο κάθε μισό του μέρος . Μπορεί να έχουμε λοιπόν, ένα ντόμινο με έξι συν έξι (έξι σε κάθε του πλευρά), αλλά και έξι συν πέντε, έξι συν τέσσερα κ.ο.κ. Τα κινεζικά σύνολα διαιρούν τα ντόμινο σε δύο κατηγορίες: στρατιωτική και αστική. Είναι επίσης μακρύτερα από τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά ντόμινο.

Κατά τη πάροδο του χρόνου, τα κινεζικά ντόμινο εξελίχθηκαν στο σύνολο πλακιδίων που χρησιμοποιήθηκε για το Mah Jong, μία άλλη μέθοδο μαντικής, αλλά και παιχνιδιού.

Το ντόμινο άλλαξε κάπως στο πέρασμα από τον κινεζικό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Τα ευρωπαϊκά σύνολα δεν περιέχουν τις διακρίσεις κατηγορίας. Αντ’ αυτού, τα ευρωπαϊκά σύνολα περιέχουν επτά πρόσθετα ντόμινο με έξι από αυτά να αντιπροσωπεύουν τις τιμές που προκύπτουν από τη ρίψη ενός ενιαίου κύβου με το άλλο μισό του πλακιδίου να αφήνεται κενού. Περιέργως, υπάρχει επίσης ένα έβδομο πλακίδιο και με τα δύο μισά να αφήνονται κενά. Ίσως αυτό έγινε για τη χάρη της συμμετρίας, έτσι ώστε κάθε ένα από τα προκύπτοντα σύνολα να περιέχει επτά πλακίδια

Οι Εσκιμώοι έχουν κι αυτοί ένα παιχνίδι με πλακίδια που είναι παρόμοια με τα ντόμινο. Και το παιχνίδι τους χρονολογείται πολύ πριν την επαφή τους με τον δυτικό κόσμο.