Η Πνευματική Άσκηση από τα Αρχαία Χρόνια κατέχει ξεχωριστή θέση στην ζωή των Ελλήνων και μαζί με την Σωματική Άσκηση αποτελούν το οικοδόμημα στο οποίο ικανοποιείται  η θεμελιώδης αρχή του Ευ Ζην, το “νους υγιής, εν σώματι υγιεί”.

Η αλήθεια είναι ότι στην σημερινή εποχή των συνεχών αλλαγών και της μεταβλητότητας που παρατηρείται σε κάθε έκφραση της κοινωνίας μας, τόσο η σωματική άσκηση, όσο και η πνευματική,  πρέπει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να συνδυάζονται ώστε να “οπλίζουν” την νεολαία μας όσο το δυνατό καλύτερα και αποτελεσματικότερα για να μπορεί με την σειρά της να ανταπεξέλθει των ιδιαιτεροτήτων και των απαιτήσεων του σήμερα.

Ο Σύλλογος Πνευματικών Αθλημάτων “Η Αθηνά”, λειτουργούμε ως η δεύτερη Οικογένεια για κάθε ένα από τα παιδιά που θα βρεθεί κοντά μας και καλλιεργώντας το “…σε διδάσκουμε πως να Σκέφτεσαι και ΟΧΙ τι να σκέφτεσαι…” έχουμε πέντε Πνευματικά Αθλήματα ως Πυξίδα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίως όμως δημιουργήσαμε μια Εκπαιδευτική Διαδικασία η οποία είναι πρότυπη και μας ξεχωρίζει από ότι γνωστό ως σήμερα έχει δοκιμαστεί στον κόσμο των Πνευματικών Αθλημάτων.

Η Κοινωνική και Οικονομική συγκυρία είναι αυτές που μας οδήγησαν να δώσουμε μια άλλη διάσταση σε αυτό που ορίζεται ως οργάνωση και εκπαιδευτική διαδικασία, λειτουργίας του Συλλόγου!

Μια διάσταση που έχει επίκεντρο τους νέους μας με σκοπό την πνευματική τους εξέλιξη και την κοινωνική τους ένταξη με τους πλέον ευοίωνους όρους, καθιστώντας τους Πρωταθλητές της Ζωής !

Αλλάζουμε τα δεδομένα με την δημιουργία Σκακιστικής Ακαδημίας που εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πιστοποίηση του συνόλου της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, από τον εκπαιδευτή μέχρι την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση της.

Στα πλαίσια της πιστοποίησης μας όλοι οι Σύμβουλοι του Συλλόγου θα επιμορφώνονται διαρκώς και θα αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ έχουν επιλεγεί το βιβλίο “Παίζουμε Σκάκι;” του Γεώργιου Γκούμα και η μέθοδος εκμάθησης Σκακιού “Βήμα-Βήμα” των Rob Brunia/Cor van Wijerden, για την πιστοποίηση της θεωρητικής γνώσης των Αθλητών μας.

Παράλληλα καινοτομούμε χρησιμοποιώντας την Σκακιστική Παιδεία στην εκμάθηση Ξένων Γλωσσών, αλλά και ως εργαλείο επανένταξης πρώην τοξικοεξαρτημένων, ή ευάλωτων ατόμων. 

Όραμα μας

Να καταξιωθεί ο Σύλλογος Πνευματικών Αθλημάτων “Η Αθηνά” στην συνείδηση, φίλων, αθλητών, γονέων και παραγόντων του Πνευματικού Αθλητισμού, ως  το “Πρότυπο της Πνευματικής Άθλησης”  τόσο στο αθλητικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο, στοχεύοντας στην πνευματική εγρήγορση, την καλλιέργεια και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του αθλητή, προκειμένου να αναδειχθεί νικητής στο στίβο της ζωής.